0495 632 033
Lettergrootte: A A A
Contact

Nel van Gemert (99) kaart al bijna 40 jaar in De Pinnenhof

Bijna 100 en nog midden in het leven

Samen met lokale verenigingen en instellingen bouwt de gemeente Nederweert aan een duurzame toekomst voor De Pinnenhof. Een nieuwe, gezonde basis voor een bloeiend verenigingsleven. Het gemeenschapshuis, dat in 1968 de deuren opende, bergt een schat aan verhalen en ontmoetingen. In deze serie brengen we ze tot leven. Vandaag deel 14: Nel van Gemert-Stockmans, bijna een eeuw oud en al 38 jaar trouwe bezoekster van De Pinnenhof.

Je zou het niet geloven als je haar ziet en met haar praat, maar het is écht zo. Nel van Gemert-Stockmans viert over enkele maanden haar 100e (!) verjaardag. “Volgens de dokter ben ik de gezondste vrouw van Nederweert”, lacht ze. “Ook al heb ik 23 keer in het ziekenhuis gelegen en zit ik inmiddels vol met metaal, mijn organen doen het nog prima en ook tussen de oren zit het goed.” 
Ter illustratie: Nel woont nog lekker in haar eigen huis op Staat, rijdt dagelijks auto, haalt zelf haar boodschappen, bakt cake en doet de was voor haar zoon Wiel.  Het geheim van gezond oud worden? “Hard werken, goed eten en natuurlijk een beetje geluk hebben”, vertelt de Nederweertse die op 14 maart 1923 het levenslicht zag op Boeket en jarenlang op de boerderij werkte. 

Twee avonden in de week eet Nel buitenshuis: bij gasterij De Ontmoeting in St. Joseph én bij het Eetpunt ‘Ontmoeten doet Groeten’ in De Pinnenhof. Samen met andere senioren schuift ze elke dinsdagavond aan tafel in het gemeenschapshuis. Op donderdagmiddag legt ze hier een kaartje met haar collega-leden van de KBO. “Ik kom nu al 38 jaar in De Pinnenhof om te Rikken en  Jokeren. Het is heerlijk ontspannend. Tussendoor maak ik een praatje met mijn tafelgenoten. En omdat ik goed moet blijven opletten, blijf ik scherp en jong van geest. Buiten deze middag in De Pinnenhof kaart ik nog drie keer in de week in Nederweert en Someren. Een beter tijdverdrijf is er niet. Het liefst zou ik elke dag kaarten.”

Sinterklaasviering

Al vaste gast kent Nel De Pinnenhof op haar duimpje. Bijna 25 jaar kwam ze er naar de repetities van het ouderenkoor. Tot het koor ter ziele ging omdat er geen nieuwe aanwas meer was. Naast haar wekelijkse kaartmiddag en haar bezoek aan het Eetpunt gaat Nel elk jaar naar de Sinterklaasmiddag van de KBO. Voor de komende editie in december heeft het bestuur haar uitgenodigd om te vertellen hoe zij vroeger als kind Sinterklaas vierde op Boeket. “Het ouderlijk huis staat er nog, de laatste boerderij voor de Laarderkapel. Mijn moeder maakte echt werk van Sinterklaas. Voor iedereen was er een mooi cadeau, aangekleed met fruit en lekkernijen. De kinderen van de buren kregen praktisch niets. Voor hen zat er nog geen gulden aan. Ik weet nog dat ik daar als klein kind al over nadacht. Hoe is het mogelijk? Waarom maakt de Sint onderscheid tussen kinderen? Of zou daar iemand anders achter zitten?”

Dankbaar

Nel kijkt uit naar haar verjaardag die ze samen met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen groots gaat vieren. Haar man Sjeng, van wie ze in 2012 na bijna zestig jaar huwelijk afscheid moest nemen, is straks in haar gedachten erbij. “100 worden, is toch wel bijzonder”, bekent Nel. “Elke morgen als ik wakker word, ben ik dankbaar dat ik er nog mag zijn. Ik voel me gelukkig, heb het idee dat ik nog jaren meekan. Lekker kaarten. Lopen gaat wat moeilijker nu, maar gelukkig kan ik met de auto naar De Pinnenhof. Als ik 102,5 ben moet ik mijn rijbewijs laten verlengen.”  

Tekst: Bas Poell
Foto: Nederweert24