0495 632 033
Lettergrootte: A A A
Contact

30 november 2022

Gemeenschapshuis De Pinnenhof is in 1966 opgericht. Hier vinden zo’n 20 verenigingen en gebruikers met een sociaal maatschappelijk profiel, een thuis voor hun activiteiten. ”Het afgelopen 1,5 jaar heeft het stichtingsbestuur, samen met verenigingen gewerkt aan een visie, een organisatiestructuur en een wensenscenario voor de huisvesting”, legt wethouder Dieteren uit. “Nu is het tijd voor de volgende stap: een besluit van de raad op 20 december.” 

In maart 2021 nam de gemeente de bestuurstaken van De Pinnenhof over en sloeg, samen met verenigingen en partners, de handen ineen voor de realisatie van een maatschappelijk en cultureel multifunctionele accommodatie (MFA). 

Optimalisatie wensenscenario

De MFA ontstaat door het bibliotheekgebouw en het Pinnenhofgebouw samen te voegen. Wethouder Dieteren: “Gezien de huidige staat van het gebouw is gedeeltelijke nieuwbouw noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de ruimtelijke eisen en aan wet- en regelgeving. Alle wensen met betrekking tot het gebouw hebben geleid tot een wensenscenario dat in 2023 nog samen met verenigingen en partners wordt geoptimaliseerd. Wij vragen de raad om in te stemmen met de verbouw van de bibliotheek en nieuwbouw van De Pinnenhof en hiervoor een investeringskrediet van maximaal 7,8 miljoen euro beschikbaar te stellen.”

Meer dan een gemeenschapshuis

Met de doorontwikkeling naar een MFA wordt een duurzame locatie gerealiseerd voor verenigingen die een maatschappelijke en culturele meerwaarde bieden voor Nederweert. Daarnaast vestigen het Centrum voor Jeugd en Gezin, Algemeen Maatschappelijk Werk en PSW zich in De Pinnenhof en bevinden de maatschappelijke partners zich onder een dak. De Pinnenhof is bovenal een onderkomen waar mensen elkaar ontmoeten en plezier maken onder het genot van een kopje koffie.

Relatie met de andere gemeenschapshuizen

De Pinnenhof krijgt een bredere functie voor heel Nederweert. Wethouders Dieteren: Het is belangrijk dat iedere kern beschikt over een gemeenschapshuis dat klaar is voor de toekomst en bovenal passend bij de kern. In november spraken wij met de besturen van de gemeenschapshuizen in Leveroy, Ospel en Nederweert-Eind en hebben we de plannen van De Pinnenhof toegelicht. We spraken ook over de mogelijkheden van een gezamenlijke programmering en hebben de besturen van de gemeenschapshuizen uitgenodigd om hierover mee te denken.”

Nieuw stichtingsbestuur

Het huidige stichtingsbestuur, bestaande uit drie medewerkers van de gemeente, is tijdelijk van aard. “In het eerste kwartaal van 2023 starten we met de werving van geschikte kandidaten uit de verenigingen en daarbuiten zodat we 1 april 2023 zicht hebben op een nieuw stichtingsbestuur.” Het motto voor dit gehele ontwikkeltraject is “voor en door gebruikers”. Het is dan ook logisch dat nieuwe bestuursleden het stokje overnemen en niet de gemeente aan het roer blijft staan”, aldus wethouder Dieteren.