0495 632 033
Lettergrootte: A A A
Contact

Het gaat er komen: een nieuw ontmoetingscentrum voor Nederweert

Samen bouwen we aan De Pinnenhof van morgen

Samen met lokale verenigingen en instellingen bouwt de gemeente Nederweert aan een duurzame toekomst voor De Pinnenhof. Het verouderde verenigingsgebouw maakt in 2024/2025 plaats voor een multifunctionele accommodatie die beantwoordt aan de maatschappelijke behoeften van deze tijd. De voorbereidingen voor dit nieuwe ontmoetingscentrum zijn inmiddels in volle gang. “De energie in de gemeenschap is voelbaar, nu is het zaak om door te pakken”, zegt projectleider Dietmar Schrijnemakers. 

Er groeit iets moois in Nederweert. Nadat de gemeente in maart 2021 de exploitatie van De Pinnenhof overnam, kwam er nieuwe energie vrij binnen de gemeenschap en werd het vizier op de toekomst gericht. Onder begeleiding van een denktank gingen vier werkgroepen achter de schermen vol enthousiasme aan de slag met de plannen voor een nieuwe multifunctionele accommodatie. Bij elkaar enkele tientallen vrijwilligers. Ze houden zich bezig met de bouw en inrichting, de sponsoring, programmering en pr en communicatie. 
“We hebben in Nederweert maar één grote zaal voor verenigingen. Die mag niet verloren gaan”, zo motiveert Jack van Bilsen van de Pinmaekers zijn inzet voor de werkgroep Sponsoring, die zich sterk maakt voor een financieel gezonde exploitatie van het nieuwe gemeenschapshuis.

Energie vasthouden 

In het najaar van 2021 mochten alle gebruikers van De Pinnenhof hun wensen kenbaar maken voor een optimaal gebruik van de nieuwe, duurzame accommodatie. “Tijdens die bijeenkomst bleek vooral dat verenigingen behoefte hebben aan een breed podium, een goede akoestiek en een ruimere zaalcapaciteit”, zegt Jack.

Nu de trein in gang is gezet, is het zaak om de vaart erin te houden en de wensenlijst van toekomstige huurders te vertalen naar concrete plannen voor de bouw en financiële exploitatie. Voor deze missie heeft de gemeente Nederweert afgelopen zomer Dietmar Schrijnemakers als externe projectleider in huis gehaald. Deze maand, op 20 december om precies te zijn, kan Nederweert een belangrijke stap voorwaarts zetten. De gemeenteraad wordt dan gevraagd om geld beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuwe, multifunctionele accommodatie. In ruil daarvoor zullen met de gemeenschap in Nederweert goede afspraken gemaakt moeten worden over het bestuur, het beheer en de exploitatie van het gebouw. Verder houdt de gemeente de ontwikkelingen in de markt scherp in de gaten en gaat ze vroegtijdig in gesprek met ondernemers om straks niet voor verrassingen te komen staan. 
“Dit raadsbesluit vormt een belangrijke tussenstap in het proces. Hiermee houden we de positieve energie vast en wordt voor iedereen duidelijk dat het niet bij mooie woorden blijft. Het gaat écht gebeuren”, zegt de projectleider.

Een ontmoetingscentrum voor iedereen

Vóór de zomer van 2023 moet het definitieve ontwerp klaar zijn, zo is afgesproken, waarna aan het einde van het jaar de sloopwerkzaamheden starten. Begin 2024 gaat de schop de grond in. De huidige Pinnenhof maakt dan plaats voor een modern cultureel-maatschappelijk centrum waarbij ook de bestaande ruimte van de bibliotheek wordt betrokken. Naast de verenigingen uit Nederweert krijgen ook maatschappelijke instellingen een plek in het nieuwe gebouw, waaronder PSW, Algemeen Maatschappelijk Werk, het Centrum voor Jeugd en Gezin, het RICK en natuurlijk de bibliotheek. Met een horecagelegenheid als verbindende schakel. “De nieuwe Pinnenhof wordt een ontmoetingscentrum voor iedereen. Terwijl je wacht op je afspraak of op je kind dat muziekles heeft, drink je een kop koffie, maak je een praatje of lees je de krant of een goed boek. Er komen werkplekken voor zzp’ers, jongeren kunnen er studeren en ook voor ouderen zijn er allerlei activiteiten. Nu is het gebouw overdag nog vaak leeg, straks is er van ’s ochtends tot ’s avonds leven in de brouwerij”, vertelt Dietmar.

Een ultieme kans

Het bestaande gemeenschapshuis is 56 jaar oud en daarmee aan het einde van z’n Latijn. “We hebben nu de kans om iets nieuws te bouwen voor de toekomstige generaties. Een gebouw dat beantwoordt aan de wensen van de gemeenschap en de moderne eisen op het gebied van duurzaamheid en geluid”, zegt de projectleider. Jack van Bilsen knikt instemmend: “Deze kans mogen we niet laten liggen. Laten we er samen de schouders onder zetten.” 

Tekst: Bas Poell
Foto: Nederweert24