0495 632 033
Lettergrootte: A A A
Contact

De dames van de schmink: Mariet Vaes en Margriet Bouwels

‘Twee weekenden per jaar leven wij in De Pinnenhof’

Samen met lokale verenigingen en instellingen bouwt de gemeente Nederweert aan een duurzame toekomst voor De Pinnenhof. Een nieuwe, gezonde basis voor een bloeiend verenigingsleven. Het gemeenschapshuis, dat in 1968 de deuren opende, bergt een schat aan verhalen en ontmoetingen. In deel 9: Mariet Vaes en Margriet Bouwels. Al 45 jaar verzorgen zij de samen de grime tijdens de bonte avonden van De Pinmaekers.

Het begon in het donker, achter de bar van de Harmoniezaal, de latere Zaal Riva. Gewapend met een zaklamp schminkten Mariet en Margriet in 1975 de bonte avond-artiesten van De Krottepoffers. Niet veel later verhuisden ze naar de artiestenkelder waar ze het moesten doen met een paar vierkante meter. “We konden geen stap verzetten, zo krap was het. Bij gebrek aan een wc plasten de artiesten in een emmer. Als het hard had geregend, stond de kelder blank. Daarom lagen er pallets zodat we geen natte voeten kregen. Behoorlijk primitief natuurlijk, maar dat had ook tegelijkertijd ook z’n charme”, zo memoreert Mariet die Rivatijd.

Een warm bad

In 1997, toen Zaal Riva de deuren sloot, verkaste V.V. De Pinmaekers met haar bonte avonden naar De Pinnenhof. Mariet en Margriet verhuisden mee. De nieuwe artiestenkelder, onder het podium, bood een zee van ruimte. Margriet: “Vergeleken met de kelder van de Riva was dit pure luxe. Ineens hadden we de beschikking over een grote tafel waarop we al onze schminkspullen konden uitstallen. Verder hingen er gordijnen waar de heren en dames artiesten zich apart van elkaar konden omkleden”, vertelt Margriet.  

Twee weekenden per jaar ‘leven’ de dames naar eigen zeggen in De Pinnenhof. “We komen als eerste binnen en gaan als laatste naar buiten”, lacht Mariet. Margriet knikt instemmend. Ook voor haar voelen al die jaren in het gemeenschapshuis als een warm bad. “Terwijl het publiek boven in de zaal genoot van de optredens, voltrok zich beneden een bonte avond op zich. Elke artiest bracht zijn eigen humor en zijn verhalen mee naar de schminktafel. Iedereen zal begrijpen: als mensen in hun onderbroek staan, gaat het niet meer over het weer. De grappen die niet geschikt zijn voor de bühne, hoor je in de kelder. Het leidt regelmatig tot hilarische taferelen.”

In de artiestenkelder van De Pinnenhof komt het hele leven samen, zo gaan de dames verder. “Als grimeur sta je letterlijk heel dichtbij. Je hoort vrolijke en verdrietige verhalen, je lacht en stelt mensen gerust. Buiten die sociale functie is het een prachtig vak. Je geeft mensen een ander gezicht en helpt ze om in de huid te kruipen van het type dat ze gaan spelen. Dat luistert behoorlijk nauw. De schmink moet aansluiten bij de kleding en de belichting in de zaal, het totaalplaatje moet kloppen”, aldus Mariet en Margriet die de kneepjes van het vak leerden van Jan van Nisselroy, een vooraanstaand grimeur uit Maasbree.  

Generaties overleefd

Alleen al voor De Pinmaekers hebben zij de afgelopen 45 jaar zeker 20.000 gezichten geschminkt. Deelnemers van de bonte avonden werden getransformeerd tot de meest uiteenlopende karakters. “Misschien wel het meest tevreden was ik met mijn creatie van oud-burgemeester Suttorp. Die leek sprekend”, knipoogt Mariet. “Maar ook de hondenkoppen die we voor Drie-Jo & Co maakten, mochten er zijn”, zegt Margriet die zich naar eigen zeggen “heerlijk kan uitleven met fantasy-schmink.”

In 2019 werden de schminkdames door de Pinmaekers onderscheiden vanwege hun 4x11-jarig jubileum. Mariet en Margriet hebben in de loop der jaren vele bonte avond-groepen zien komen en gaan. “Maar wij zijn er nog steeds”, zo klinkt het in koor. Plannen om hun make-up koffer op te bergen, hebben ze niet. Sterker nog: na twee jaar afwezigheid vanwege corona staan de dames te popelen om de bonte avond weer letterlijk een gezicht te geven. “Dit is zó leuk om te doen. Zolang onze handen nog niet trillen gaan we door.”


Tekst: Bas Poell
Foto: Nederweert24